menu
Word Lid
​Tom Van Grieken: “Francken dweilt niet alleen met de kraan open, hij draait de kraan zelf verder open”

In het gesloten Centrum voor Illegalen in Merksplas zijn zestig mensen zonder papieren vrijgelaten om plaats te maken voor transmigranten. Migranten die worden opgevangen in het nationaal ‘afhandelcentrum’ in Steenokkerzeel, worden 24 uur later weer afgezet bij de Dienst Vreemdelingenzaken, vlak bij het Brusselse Maximiliaanpark. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken: “Francken dweilt niet alleen met de kraan open, hij draait de kraan zelf verder open. Hij heeft veel te lang gewacht om het probleem ten gronde aan te pakken waardoor het volledig uit de hand is gelopen. Nu lijkt het wel alsof hij het zelf erger wil maken.”

Snelwegparkings, in de haven van Zeebrugge, het Maximiliaanpark in Brussel,… De overlast en ronduit gevaarlijke situaties – vechtpartijen, schietpartijen, diefstallen – veroorzaakt door illegalen is in dit land niet meer te overzien. Overlast en gevaarlijke situaties waar de gewone man uiteraard de dupe van is. En het zal er niet op beteren, want van een gecoördineerde aanpak is absoluut geen sprake. Integendeel zelfs.

Blijkbaar worden heel wat migranten die worden opgevangen in het nationaal ‘afhandelcentrum’ in Steenokkerzeel, 24 uur later weer afgezet bij de Dienst Vreemdelingenzaken, vlak bij het Brusselse Maximiliaanpark. Francken creëert daar dus zelf het probleem. Maar het kan zo mogelijk nog absurder.

Vandaag kwam immers aan het licht dat er in het gesloten Centrum voor Illegalen in Merksplas zestig mensen zonder papieren, illegalen dus, zijn vrijgelaten om plaats te maken voor transmigranten, andere illegalen. Vlaams Belang-voorzitter noemt de situatie absurd. “Dus om plaats te maken voor transmigranten, ook gekend als illegalen, laat Francken andere illegalen lopen? Hij dweilt niet alleen meer met de kraan open, hij draait de kraan zelf verder open. Hij heeft veel te lang gewacht om het probleem ten gronde aan te pakken waardoor het volledig uit de hand is gelopen. Nu lijkt het wel alsof hij het zelf erger wil maken.”

Francken zegt zelf dat “er geen andere oplossing is”, maar dat is uiteraard onzin. Van Grieken: “In een handomdraai kon hij blijkbaar duizenden opvangplaatsen creëren, maar nu zouden een paar 100 plaatsen extra in gesloten centra onmogelijk zijn? Wie gelooft die man eigenlijk nog?”

Het Vlaams Belang wil dat de zogenaamde transmigranten niet alleen worden opgepakt en een administratief proces doorlopen om vervolgens met een “bevel het grondgebied te verlaten” opnieuw op straat terecht te komen, maar via verschillende gesloten centra effectief het land worden uitgezet. Het Vlaams Belang herhaalt zijn eis voor de dringende uitbreiding capaciteit in gesloten centra tot minstens 1.500 plaatsen en indien het nodig blijkt nog meer. Tom Van Grieken: “Met de nodige politieke wil is dat zeker mogelijk. Het wordt tijd dat men de situatie op een serieuze manier aanpakt. Dat is wat de bevolking wil. Zij zijn niet gebaat met stoere praatjes, maar met een staatssecretaris die echt de handen uit de mouwen steekt.”

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF